středa 2. listopadu 2011

Bára, Jarda, Pavel a Petr na MS v Tasmánie

... průběžně dole aktualizováno.

Je to takový zvláštní přírodní úkaz. Každý rok se několik šílenců sebere a 120 hodin se snaží popřít limity lidského těla. Nakonec souboj s máti přirodou všichni projedou a pokorně uznají, že holt je lepší a ta lidská skořápka má své maximální konstrukční hodnoty. Někteří z těch pošuků s tím ale bojují zdatněji a to jsou nakonec mistři světa v Adventure race - nejkrásnějším sportovním zážitku na světě.

Letos se jelo pašovat zážitky až do Tasmánie. A vypadá to na klasickou konzumaci AR zážitků - žádné nesmyslné (španělské) sbírání povinných a nepovinných, žádné oplétačky s vloženými orienťáčky, prostě jen čistý boj s jednou a pořádně těžkou tratí a úchvatnou, ale taky pěkně nevyzpytatelnou přírodou.

Začíná se 17 km pádlováním podél pobřeží a pak se směřuje směruje na východní pobřeží, kde bude camp (Straham) a povinná 6ti hodinnová zastávka. Zajímavá bude technická disciplína střelba na holuby. Moc jsem zvědavý, který z našich kluků je největší střelec. Tipuju Pepra, který díky svému dřívějšímu ročníku narození asi nebyl ochuzen o povinnou vojenskou buzeraci.

Mezi favority určitě patří úřadující mistři světa Buff Thermocool (2010),  předlonští šampioni Adidas Terrex,Thule Adventure Team, Merrell Adventure Addicts a domácí Team Blackheart. Já mezi favority řadím ještě samozřemě náš český Adidas Terrex, švédskou Silvu a novozélandský Seagate.

Za naše si to s tratí dlouhou 733 km rozdá Bára Válková, Jarda Krajník, Pavel Štryncl a zkušeňák Petr Míl.
Za All Blacks (Seagate) šlape Ludvíkův kámoš z Trondheimu Chris Forne (podle Ludvy nadčlověk) a legenda Nathan Faavae. Formu kluků ze Silvy jsme viděli na vlastní oči na Icebugu - jsou zatraceně dobrý.

Zatím si nejlépe vedou Seagate, kteří za to vzali hned od začátku a zbytku závodního pole odpádlovi v úvodní části. Pronásleduje je Silva a australští Černosrdcaři. Naši si to krásně jistí okolo 20 fleku.

Průběh závodu sledujte zde a hlavně fanděte. Telepatie je mocná a Bára a její tři nápadníci budou potřebovat každý doušek vaší energie!

4.11. 8:00
Seagate dostal penalizaci 4 hodiny, protože u sebe neměl GPS, což je povinná výbava. Asi tam maj stejně přísný rozhodčí jako je fotr... Seagate si penaltu odseděj na CP 52. Zatím jsou tedy v čele, ale ve skutečnosti vede o 2,5 hodiny Silva.


4.11. 23:30
Bohužel ani v tak vyspělé zemi jako je Austrálie se nepoučili a nezaložili svůj trackovací systém na unikátním Smoldově SMS systému, takže aktuální výsledky lze pouze odhadovat. Pravděpodobně ale vede Silva, na které doráží další švédský tým Thule. Svoji kůži nedá lacino samozřejmě ani kiwi tým Seagate nebo předlonští mistři světa Adidas Terrex.


Do závodu začínají promlouvat nejenom fyzické a psychické dispozice, ale také kutilské dovednosti. Například Silva si spravila pochroumanou přehazovačku zubním kartáčkem...

Krásný pohled na "aktuální" výsledky se nám naskytl odpoledne, když si naši borci vodili celé pole profesionálních adventure racerů za nos. Asi se ale do výsledků vloudila chybka, protože aktuálně našim Adidasákům patří 17. příčka, což je furt hodně slušný!
7.11. 11:00
Po více než pěti dnech závodění se novými mistry světa stal švédský tým Thule. I když švédský ... dva členi jsou Frantíci. O druhé místo bojuje kiwi tým Seagate a další švédský tým Silva. Podle zpráv z průběhu závodu byl nejtěžší etapou dlouhý bike a pěkná kosa. Mistři světa ale byli skvěle připraveni (před závodem strávili v Tasmánii měsíc, takže věděli, že v bikinách to fakt neobejdou), neudělali žádnou velkou mapovou a taktickou chybu (povinné vybavenní si v depech kontrolovali třikrát) a vyhnuly se jim i větší zdravotní potíže.


Naši jdou pořád skvěle a potvrzují, že patří k širší světové špičce. Patnáctka je hodně reálná, desítka může být.


7.11. 13:00.
Druzí nakonec Silva, kteří se zmátořili se střevních problémů, které je zužovaly v prostřední části závodu a třetí pouhých 6 minut za nimi Seagate - ti si závod prohráli hloubou chybou v začátku závodu, když u sebe v jedné části závodu neměli povinnou GPS a dostali 4 hodinovou penalizaci.


Po více než 130 hodinách závodu byla mezi prvním a třetím týmem nakonec nicotná 1,5 hodina.


9.11. ráno
Naši borci jsou v cíli. Opět náš tým potvrdil, že se u nás rodí drsní muži a krásné a vytrvalé ženy. Trať si podmanili za 7 dní. Už se těším na zážitky, protože během těch 166 hodin toho zažili mnohem více, než někdo stihne za celý život. GRATULACE a RESPEKT!

Žádné komentáře:

Okomentovat