neděle 13. března 2011

"Born to run" - jelena do guláše si uštvu sám

"Kniha vypráví napínavý příběh o tajemství běžecké vytrvalosti kmene žijícího v utajení skalisek a údolí Mexika. Jak je možné, že hluboko do noci popíjejí tvrdý alkohol, aby ráno nastoupili k závodu, který trvá klidně dva dny?!? Bez regenerace, strečinku, masáží, a to ještě v sandálech?"
Ha, konečně někdo napsal knížku o letních vícedenních. Jenže při bližším zkoumání zjišťuji, že to není ani o BéTéčku, ani panu Lorencovi, Veličenstvu natož Béďovi. Jde o knížku Christophera McDougalla "Born to run" o mexických indinánech z kmene Tarahumarů, pro které je úplně normální běžet jen v sandálech 100 a více kilometrů a téměř vůbec se neunavit. Protože jsem něco podobného četl, ještě když jsem byl špunt a co si pamatuji, tak jsem to žral mnohem víc než New kids on the block (a ty jsem jedno léto žral fakt dost!), začal jsem se o "Zrozen k běhu" zajímat.

Knížku vydal v roce 2009 Christopher McDougall a hned na tom vydělal balík. Pro běžce to musí být opravdu příjemné čtení, protože se dozví, že díky běhu se homo sapiens stal evolučně nejúspěšnějším druhem. Dokázal totiž běžet. Sice pomalu, ale dlouho. A tak svoji kořist uštval. A když ji uštval, tak ji sežral, proteiny občerstvil svůj mozek a pak už to šlo ráz na ráz: oštěp, kolo, žárovka...

Jenže, pak už to s těmi vynálezy přehnal a začal vymýšlet ptákoviny jako jsou odtlumený boty, a tím se jako tvor-běžec začal degradovat. Začal si jebat techniku běhu. Ta přestala být přirozená, místo aby otřesy tlumilo tělo přirozeně přes klenbu, tlumila to za něj pěna nebo vzduch a tělo začalo chátrat a ortopedi začali mít plné čekárny.

Kniha u nás vyjde na konci března. Těším se. A určitě i prodejci bot Inov8, kterým myšlenky knížky krásně zapadají do firemní filozofie. Náhoda?

Knížka, která mě jako špunta tak nakopla byl Indiánský běžec od Miroslava Stinga. Bohužel ji už nemám a není ani na Google books ani Amazonu:-( Náhodou, nemáte ji někdo?

2 komentáře:

  1. A víš, že možná jo? Podívám se po ní.

    OdpovědětVymazat
  2. Melly, díky moc! Knížka dorazila. To bylo milé překvapení...

    OdpovědětVymazat