sobota 11. prosince 2010

Abu Dhabi Adventure Race - zase jsme nejeli...

V pátek začal v Spojených arabských emirátech populární šestidenní etapový Abu Dhabi AR. Sice je to teprve čtvrtý ročník, ale už je to jeden z klenotů AR sezóny. Klacky se na závod letos také chystali (dokonce několikrát), ale tak nějak s otázkou "zavíráme, budete platit dohromady nebo zvlášť?" vždy přípravy na několik delších okamžiků ochably. Prostě jsme o závodě jenom kecali u piva, ale čin žádný. Možná protože u toho nebyla Dejna, která by nás nakopla a jakože jedeme.


U šejků se závodí mezi mrakodrapy, v poušti, s vebloudy a o prize money 225 500 US$ (ještě třicátý tým bere 2000 US$) což je slušný lákadlo, aby přijela většina es a třeba i někdo navíc:

Adidas Terrex - Lonští mistři světa
(Složení: GRACIE Nick ; TREVOR Voyce  ; GIBBS Tom ; CLARK Sonya)

Thule Adventure Team - legendy a vítězové z let 2007, 2008 a 2009
(Složení: USSHER Richard ; USSHER Elina ; HAGENER Marcel ; FA'AVAE Nathan) 

Orion - loni druzí, 36 minut za vítězi, MS 2008
(Složení: PAWSEY Fleur ; PETERSON Nathan ; LYNCH Stuart ; ALLAN Dougal)

Silva Gerber - třetí na letošním MS
(Složení: RYDVALL Björn ; LINDBERG Robert ; NYSTRöM Mattias ; HööK Martina)

Eco Racers - Domácí tým v zajímavém složení s neméně zajímavou kapitánkou. Holt Češi:-)
(složení: WADHAI Yasmin ; SEMAN Milan ; PROKOP Jaroslav ; VYSTEJN Jiri)
  
www.AR.co.za - Tým z jižní Afriky s určitě nepřehlédnutelným potenciálem
(Složení: DE SPEVILLE Lisa ; VAN DER MERWE Lizelle ; SMIT Lizelle ; ERASMUS Steven)
 Dva týmy z Číny, kteří se v duchu "jeden za všechny" navázali již přd startem

 
Po desíti hodinách závodu vede poměrně suverénně Thule Adventure Team o více než dvacet minut před druhým Thule týmem (z Francie). Na třetím místě jede velmi slušně švýcarsko-německý tým Wenger. 

Není co závodníkům závidět. V hodinách kdy se vracíme z vánočních večírků, oni usedají na kola a šlapou pouští. S 94 km biku si již tradičně nejlépe poradili favoriti Thule (že oni si ten závod vymysleli a jezdí si tam přivylepšit před Vánocema?) o dvě minuty lépe než druzí Thule Europe a dvacet minut před Wenger. Pro ty kteří by se chystali příští rok do Abu Dhabi, tak tuhle etapu zvládli za 4,5 hodiny průměrnou rychlostí okolo 20 Km/hod. Sice to bylo většinou po asfaltu, který se ale často schovával pod nánosy písku. Po kole měly týmy povinnou půlhodinou pauzičku než vyrazily na další 116 km dlouhou trekovou etapu pouští. Druhý tým Thule v depu předvedl podobný kousek jako se podařil nám na českém AR. Akorát jim místo duše explodoval Camel bag. Což v poušti nepotěší... Podle zpráv je přes den přes 38 stupňů. Je to zatím nejteplejší Abu Dhabi AR v historii.

Kajaková etapa (129 km) byla pro silný vítr zrušena. No, já bych ji osobně zrušil pro silnou délku. Týmy tak dostali nečekaný den volna. Někdo je naštvaný protože se na tuto etapu speciálně připravoval, někdo si nechal poslat pro burgry a pivko, někdo si zacvičil jógu. Jak by se asi zachovali Klacky? Protože nejsme vegoši, je to asi jasné:-)

Průběžně budeme aktualizovat (když se šéf a žena nebude dívat).


Žádné komentáře:

Okomentovat